Monday, June 30, 2008

Relevant kritik

Jag skulle vilja påstå att vården är ett område som präglas av en utilitarisk strävan hos samtliga partier. Så vitt jag kan förstå arbetar riksdagens samtliga partier mot en vård som är offentligt finansierad, tillgänglig för alla, och så effektiv som möjligt. Det är därför beklämmande att se att vårdfrågan nu används av flera vänsterdebattörer som ett verkyg för en allmän demonisering av borgerlig politik.

Oppositionslandstingsråden Ingela Nylund-Watz och Dag Larsson menar i dagens debattartikel i Svd att Vårdval Stockholm leder till att pengarna flyttas från fattiga förorter med många sjuka invånare till innerstaden och välbärgade villaområden med friskare invånare. Någon förklaring till varför reformen skulle leda till ett sådant resultat presenteras inte. Detta är samma bristfälliga argumentation som tidigare presenterats från socialdemokraternas håll.

Följden av att pengarna följer patienten skulle alltså vara att vårdinrättningarna lämnar de områden där det finns flest sjuka? Jag får det inte till att gå ihop. Särskilt inte när författarna i nästa andetag menar att det faktum att ersättningen grundar sig på
hur många besök vårdcentralerna tar emot skulle leda till att patienter med flera diagnoser tvingas gå på flera korta besök istället för ett långt. Ursäkta mig, men innebär inte det att vårdcentralerna i fattiga förorter - där de flesta multisjuka patienter finns - sitter på en veritabel guldgruva?

Det är intressant att så många vänsterbloggar väljer att ta fasta på just detta passage i debattartikeln. ”Pengarna flyttas från fattiga förorter med många sjuka invånare till innerstaden och välbärgade villaområden med friskare invånare. Tydligare kan knappast den cyniska klasspolitik som Vårdval Stockholm innebär illustreras".

Tycker det är synd att debatten landar på denna nivå. Vårdval Stockholm är ett positivt initiativ till att öka tillgängligheten i vården men reformen kommer behöva kompletteras med fler idéer för att bli riktigt bra. Det vore bättre om energi lades på detta arbete istället för att sprida desinformation om de nya reglerna.

Gammelmedia: DN, Svd,

Bloggat: ett hjärta rött, den hälsosamma ekonomisten, jinge, svensson, sjölander

1 comment:

Johan Sjölander said...

Men problemet är att du ersätter efter antalet besök (och ålder) - inte efter vårdtyngd. Det gör att du inte tar hänsyn till de verkliga behoven, vilket innebär att områden där de (verkliga) behoven är stora förlorar.
Och det är inte en liten detalj - det är kärnan i den modell som kallas "vårdval stockholm". Precis som Ernst and Young konstaterar i sin utvärdering. Precis som ungefär alla (åtminstone jag har träffat) som faktiskt arbetar inom vården också tycker.
Den socialdemokratiska kritiken ligger alltså helt i linje med var både professionen och utomstående bedömare hävdar. De enda som hävdar motsatsen är Filippa Reinfeldt och hennes mest trogna försvarare (typ SvD:s ledare).
Skulle iof inte överaska mig om även den moderatledda majoriteten i Stockholms läns landsting kommer att tvingas backa på fördelningen. Synd bara att så mycket elände han uppstå innan de förstod att kritikerna hade haft rätt hela tiden, bara.